اادر خدمت اصلاح الگوی مصرف

 
 

سایت اطلاع رسانی اسفندیار عباسی

  دریافت قلم فارسی (فونت) مناسب  

صفحه اصلی    معرفی سایت    تازه های سایت    همکاری با سایت   درباره اسفندیار عباسی    تماس با ما

مقاله ها و پیوندها:    بخش اول - آلودگی اطلاعاتی    بخش دوم - توسعه محلی 

خدمات پشتیبانی پژوهش            خدمات پشتیبانی نشر             خدمات پشتیبانی توسعه محلی

 برای پژوهشگران          برای اولیا و مربیان           برای برنامه ریزی و سیاستگذاری       

    ا مقاله ها و پیوندها - آلودگی اطلاعاتی ا

 

مقدمه

فشار خون

دیابت نوع دو

آلودگی هوا در کلان شهرها

 

 

 

نمك دريا:‌ آشپزهاي اشرافي لذت نمك هاي خارجي را از نو در می یابند

نمک بیش از هر چاشنی غذایی دیگر در تاریخ بیشر نقش داشته است. این ماده غذایی پرمصرف در گذشته، به لحاظ قابلیت نگهدارندگی آن، به  قدری با ارزش بوده که گاه به عنوان پول رایج بین مردم دست به دست می شده است. زمانی نمک بهانه ای برای بسط تجارت بین فرهنگ ها و حتی بروز جنگ بین ملت ها بوده است. اما در زمان حال، عموما به نمک با نگاهی تحقیر آمیز و متعصبانه نگریسته می شود. اما این نگرش در حال تغییر است. در دو سه سال اخیر آشپزهای  حرفه ای دوباره به مزایای نمک طبیعی پی برده اند و مجددا به آن با دیده تحسین می نگرند. هم اکنون بیش از بیست نوع نمک طبیعی از اقصی نقاط دنیا در بازار [آمریکا] موجود است. بیشتر بخوانید  مستینت سنیتنسیت نسیت نتیس نتس ینت سنیت 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فشار خون و بیماری های مرتبط - ادامه (نقش نمک تصفیه شده)ا

 هنوز اتفاق نظر در میان دانشمندان وجود ندارد که یدِ افزودنی به نمک شیوه مؤثر و بی خطری برای جلوگیری از نارسایی های مرتبط با غده تیرویید است. در واقع برخی پژوهشگران معتقدند که یدی که از راه نمک تصفیه شده وارد بدن می شود خود موجب کم کاری غده تیرویید می شود. به عقیده این پژوهشگران، افزودنِ مصنوعیِ ید به نمک جوابی ساده اندیشانه به مسئله ای بسیار پیچیده است. ایشان معتقدند که مسایل مرتبط با غده تیرویید ناشی از مجموعه ای از عوامل محیطی است، از جمله تشعشعات رادیواکتیو، بی رمق شدن اراضی زراعی به علت استفاده از کود شیمیایی و نتیجتا تهی بودن خوراکی ها از املاح معدنی، روغن نباتی (جامد و مایع)، استفاده از هورمون های طبیعی و مصنوعی در پرورش دام و طیور، فلوراید افزوده به خمیر دندان و مواد خوراکی، و همچنین جیوۀ موجود در موادی که با آن دندان ها را پر می کنند. برای شرح مفصلی از غده تیرویید و نقش آن در سلامتی بدن، عوامل مؤثر در کم کاری تیرویید، نشانه های جسمانی و روانی این بیماری در انسان و نیز پیشنهاداتی جهت تقویت این غدۀ درون ریز به سایت زیر مراجعه نمایید.  بتسنت نتسنت سینت سنی نسیت نسبتنستن ستینستنی سیت نست ینست ینس نت سنی

The Arthritis Trust of America. "Thyroid Hormone Therapy: Cutting the Gordian Knot" [accessed January 18, 2009]

 

ناگفته نماند که برای تولید نمک یددار، ماده ای به نام یدید پتاسیم به نمک تصفیه شده می افزایند. در کشور آمریکا یدید پتاسیم از سموم آفت کشِ ثبت شده است.2  آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (موسوم به ای پی اِی) این ماده شیمیایی را در لیست موادِ  مظنون به ایجاد امراض قلبی و عروقی (از جمله فشار خون و سختی رگها) و نارسایی های رشد در کودکان (از جمله معلولیت های مادرزادی و اختلالات روانی و رفتاری کودک) گنجانده است.3,4  متاسفانه به لحاظ آلودگی اطلاعاتی در مورد نمک، هم اکنون طرحی از سوی سازمان بهداشت جهانی در کشورهای در حال توسعه پیگیری می شود که در آن به بهانه جلوگیری از همه گیری گواتر و عقب ماندگی ذهنی در کودکان، به یددار کردن، توزیع و فروش هر چه گسترده تر نمک تصفیه شده پرداخته شده است.5  نتیجتا در بسیاری از کشورهای درحال توسعه، از جمله ایران، نمک طبیعی و فواید سلامت زای آن از دسترس عموم خارج شده است.6  این در صورتی است که به لحاظ بالا رفتن آگاهی مصرف کنندگان در کشورهای غربی در مورد مضرات افزودنی های شیمیایی به مواد خوراکی، نمک طبیعی(حاوی انواع املاح معدنی) و نمک تصفیه شده (حاوی یدید پتاسیم) هر دو در فروشگاه ها مهیاست تا مصرف کنندگان با اطمینان خاطر نمکی را انتخاب کنند که معتقدند برای سلامتی آنان مفید است. در واقع، بسیاری از رستوران های اشرافی غرب از میهمانان خود با غذاهای آماده شده با نمک های طبیعی وارداتی پذیرایی می کنند. تبنتنت سید سنتس نمیت سنت ب سم نتبس مسن تیبس میبنتس نمبتس بس مین ت من ص   

چه بسا مثال نمک تصفیه شدۀ یددار و نقش آن در بالا رفتن فشار خون و گسترش روزافزون بیماری های مرتبط با آن در جهان از گویاترین شواهدی است که تاثیر نامطلوب و زیانبار آلودگی اطلاعاتی در الگوی مصرف خانواده ها را نشان می دهد و بر لزوم انجام پژوهش جامع پیش از تصویب و اجرای سیاست ها و مقررات کلان ملی صحه می گذارد. گزارش مفصل تری از پژوهش جامع در مورد نمک طعام در آبان ماه سال 1388 در ماهنامه تخصصی سنبله به چاپ رسید.  دتنتتبتیت ست سنیت نستی نیست نس ینی تنت بدسمیندبسنبسنتصمنتب متصثنت بمنتص منتقثمنت

اسفندیار عباسی. «نمک عامل فشار خون، واقعیتی علمی یا فریبی کم شناخته؟» ماهنامه سنبله شماره 191، آبان 1388، صص 12-10 . متن کامل

 

از تاریخ انتشار این مقاله در سال 1388، به تدریج بازگشت این عنصر سلامتبخش به بازار و سفره های مردم را شاهدیم. هم اکنون در بسیاری از مراکز استان ها و شهرستان ها، در بازار و بسیاری  از عطاری ها، می توان نمک طبیعیِ دریاچه ارومیه را خریداری کرد. قابل ذکر است که مانند هر ماده غذایی دیگر باید مراقب تقلب در این کالا نیز بود. نمک طبیعی را از مکان های مطمئن خریداری کنید. اگر به عارضه فشار خون مبتلایید و استفاده از نمکی که می خرید موجب بالا رفتن فشار خون شما می شود، مطمئن باشید که نمک مصرفی شما نمک تصفیه شده است لذا باید از ادامه استفاده از آن جدا بپرهیزید. در صورت امکان، به جای نمک های آماده، سنگِ نمک بخرید و آن را در خانه بکوبید. تیتنس نستینستین ستنی ست ینست ینست ینست ینست ینتس نیت سنیت سنت یسنت ینست ینست

_______________

پی نوشت ها

2. Scorecard: The Pollution Information Site. Registered Pesticides (Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act) [accessed April 4, 2009]

بازگشت به متن

3. Scorecard: The Pollution Information Site. Cardiovascular Toxicants [accessed April 4, 2009]

بازگشت به متن

4. Scorecard: The Pollution Information Site. Developmental Toxicants [accessed April 4, 2009]

بازگشت به متن

5. World Health Organization. "Micronutrient Deficiencies: Iodine Deficiency Disorders" [accessed March 25, 2009]

بازگشت به متن

ا6. «استاندارد اجباری نمک طعام از اول دی ماه اجرا می شود» شبکه خبری صنایع غذایی، 10 آبان 1385.  (دسترسی در 5 فروردین 1388)  

بازگشت به متن

 سنتینسیت نستی نسیت نست ینست ینست ینس تی

 ا   3    2    1

 
 
 
آرم و طراحی سایت، حمیرا شریفی 2008 ©آ