اادر خدمت اصلاح الگوی مصرف

 
 

سایت اطلاع رسانی اسفندیار عباسی

  دریافت قلم فارسی (فونت) مناسب  

صفحه اصلی    معرفی سایت    تازه های سایت    همکاری با سایت   درباره اسفندیار عباسی    تماس با ما

مقاله ها و پیوندها:    بخش اول - آلودگی اطلاعاتی    بخش دوم - توسعه محلی 

خدمات پشتیبانی پژوهش            خدمات پشتیبانی نشر             خدمات پشتیبانی توسعه محلی

 برای پژوهشگران          برای اولیا و مربیان           برای برنامه ریزی و سیاستگذاری       

    ا مقاله ها و پیوندها - توسعه محلی و اصلاح الگوی مصرف ا

 

مقدمه

نمونه های موفق توسعه محلی

فناوری های مناسب

اااااااااا- آب

اااااااااااااااااااااا مسئله فاضلاب

اااااااااااااااااااااا تالاب مصنوعی

اااااااااااااااااااااا مستراح خشک

اااااااااااااااااااااا استحصال آب باران

اااااااااا- غذا

اااااااااا- انرژی

اااااااااا- ضایعات

اااااااااا- حمل و نقل

اااااااااا- ساخت و ساز

 

 

 

 

 

 

 

 

هوموس چیست؟

 هوموس ماده ای است که از پوسیدن مواد طبیعی در طبیعت شکل می گیرد. رنگ هوموسِ خالص، قبل از اینکه با خاک زراعی مخلوط شود، قهوه ای تیره است. توده ای متخلخل است با حالت اسفنجی، با رایحه ای خوش که یادآور طراوت خاک است. کیفیت و کمیت هوموس در خاک زراعی یکی از مهم ترین ویژگی های تایین کننده باوری و غنای آن است.  بتنسن سنیتسنیتنسیت نست ین یسنس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فناوری های مناسب برای تامین و مصرف بهینه آب

مستراح خشک

مقدمه

علم تبدیل ضایعات در طبیعت، ویژه مدفوع انسانی

انواع مستراح خشک تسنسیت

الف) مستراح خشک سنتی

ب) مستراح خشک کمپوست ساز

ج) پکیج های آپارتمانی

د) مستراح خشک برای تولید انرژی

منابع

علم تبدیل ضایعات در طبیعت، ویژه مدفوع انسانی (صفحه 1)

عواملی چون بوی بد، احتمال انتقال بیماری و انگل، و نجاستِ مدفوعِ آدمی در دین مبین اسلام، این نوع از ضایعات طبیعی را در جامعه ما تبدیل به چیزی کرده که حتی صحبت از آن را امری نامطلوب و ناپسند نموده است. شاید یکی از دلایل استقبال جامعه ما از راه حل غربی برای دفع فاضلاب، یعنی احداث شبکه های متمرکزِ جمع آوری فاضلابِ خانه ها و دیگر اماکن شهری و انتقال آن به مراکز دوردست تصفیه فاضلاب همین باشد. اما همانطور که در صفحه مسئله فاضلاب  توصیف شده است، این نظام که با اتکا بر سیالیت آب و هزینه کرد انرژیِ بالا عمل می کند، در نهایت آب و لجنی به دست می دهد که حاوی ناخالصی هایی به مراتب ناپاک تر و خطرآفرین تر از مدفوع آدمی است.  تسنتسنسنت سنیتنسیت نست ینتس ینتس ینت سینت سنیت نسیت نسیت نستی نستی نستی س

چنانکه در نشریات تخصصی و عمومی در ایران و جهان نیز به طور گسترده منعکس شده است، استفاده مجاز یا غیر مجاز در کشاورزی از آب و لجنِ فاضلاب، مسایل عدیدۀ خاص خود را در بهداشت محیط و تغذیه به وجود آورده است. امروزه یکی از معضلات بغرنج جوامع مجهز به شبکه فاضلاب جهان این است که آلودگي هاي محیطیِ مرتبط با فاضلاب از طريق سبزيجات تازه دوباره به خانه و سفره شهروندان راه می یابد. از اين رو ضروري است كه به جاي عجله در دور كردن هر چه سریعتر مدفوع از زندگي خود به فكر پرهيز از جابجا كردن آن در وهله اول و تبديل فوري آن به ماده اي بي خطر و خنثي مثل كود طبيعي باشيم. اين مهم از طريق استفاده از مستراح هاي خشك کاملا ميسر است. نتسنت سنتینستی منستیمسنت یمنتبسنمیتب سمنبتس مبنتسبهخ عقخثهخ  سمسبمست بمسبنت سمبت س

در دهه های اخیر، همزمان با توسعه علم و ظهورِ فناوری های جدیدی چون نانو، سلول های بنیادی، طب لیزری و غیره، علم بشر نسبت به طبیعت و فرآیندهای تبدیلی آن نیز بیشتر شده است به صورتی که عملا ترس از مدفوع  و تلاش برای جابجا کردن پر خطر و پرهزینه آن در سطح شهر با آب را امری غیر معقول و بيهوده جلوه می دهد. در زیر به اختصار به معرفی این علم می پردازیم.   نتسنتنست نتسنیت نتسن یت نسیت نستی نستی نتس ینتس ینتس ینت سنیت سنتی نست ی

 عوامل بيماري زا در مدفوع انسان

پاتوژن های موجود در مدفوع انسان و آبی که با اين نوع از ضايعات طبيعي در تماس بوده می توانند موجب بروز و گسترش سريع بیماری هایی خطرناك و مهلك در جامعه چون عفونت آميبي،‌ وبا،‌ التهاب معده و روده، التهاب كبد (يا هپاتيت عفوني)،‌ بيماري هاي انگلي،‌ سالمونلوز (ابتلا به عفونت سالمونلايي)،‌ شيگلوز، حصبه و ديگر بيماري هايي كه از عمده عوارض آنها اسهال است شودتبنتسنت سنتی نستی نستی نتس ینتس ینتس ینت سنیت سنیت نست ینست ینست ینستی

پاتوژن ها شامل باکتری ها، ویروس ها، و انواع انگل مثل آمیب ها، تک یاخته ای ها و کرم های دستگاه گوارش اند. این عواملِ بیماری زا قادرند به دستگاه گوارش انسان وارد شده و سیستم ایمنی بدن را تحت الشعاع قرار دهند و به بافت و اندام هاي مختلف بدن لطمه وارد کنند، یا آنها را از كار بيندازند.   نتسنت سنت نست ینست ینت سین سنی تسنیت نس تینست ینس نیت سن یت

یکی از اساس ترین نکات در مورد پاتوژن های موجود در مدفوع انسان که قبلا کمتر به آن توجه می شد این است که به رغم جدی بودن خطر آنها، پاتوژن ها در خارج از بدن میزبان پایداری زیادی ندارند. این موجودات در درون بدن میزبان (انسان یا حیوان) از بهترين شرايط براي زندگي و تكثير برخودارند و از این رو  به محض خارج شدن از آن می بايد سريعا ميزبان جديدي پيدا كنند یا از میان بروند. نکته مهم و مغفول ماندۀ دیگر اینکه، به طور كلي،‌ پاتوژن ها غالبا در محیط های آبکی توان زنده ماندن بیشتری دارند و محیط هایی که در معرض اکسیژن، حرارت و دیگر موجودات میکروسکوپی قرار می گیرند منجر به نابودی سریع آنها می شود. پژوهشگران طول مدت پایداری چندی از پاتوژن ها در خارج از بدن میزبان و در محيط هاي مختلف را به صورتي كه در جدول زير آمده مشخص كرده اند. تینت نتسنتنسیت نست ینست ینت سنی تسنیت نست ینست ینست نی تس

پايداري عام ترین پاتوژن ها در دمای 20 تا 30 درجه سانتیگراد در محیط های مختلف

 پاتوژن

آب و فاضلاب

پايداريِ ارگانیسم به روز در

محصولات کشاورزی

خاک

 باکتری ها

 

 

 

Fecal coliforms*

60 30

30 - 15

120 50

Salmonella (spp.)*

60 - 30

30 - 15

120 50

Shigella*

30 - 10  

10 - 5

120 - 50

Vibrio cholerae

30 - 10

5 - 2

120 - 50

تک یاخته ای ها

 

 

 

E. histolytica cysts

120 - 15

10 - 2

20 - 10  

 کرم ها

 

 

 

Ascaris lumbricoides eggs

 Ancylostoma spp 

Flukes**

چندین ماه

سه ماه

طول عمر میزبان آبزی

60 - 30

سه ماه

چند ساعت

چندین ماه

یک ماه

چند ساعت

  ویروس ها

 

 

 

Enteroviruses*

50-120   

60 - 15

100 20-


انواع ویروس ها و باکتری ها در آب دریا کمتر دوام می یابند تا در آب شیرین. *  
 **شامل فاسیولا هیپاتیکا نیست اما انواع شیستوسوما را در بر می گیرد.  

The Composting Toilet System Book  and Franceys, et al.(WHO) 1992

 

و اما پاتوژن های موجود در مدفوع چگونه به میزبان های جدید راه پیدا می کنند؟

- تماس مستقیم با مدفوع تازه (و گاه، اما به ندرت، با ادرار فرد مبتلا)،

- ناقل هایی چون انواع حشرات، موش صحرایی و پرندگان، که مواد آلوده به پاتوژن ها به پاهای آنها چسبیده و به غذا و آب آشاميدني انسان منتقل می شود، 1

- تماس با آب آلوده ناشی از استحمام و رختشویی فرد مبتلا،

- تماس غیر مستقیم با نم خاک ناشی از رطوبت نشت کرده از لوله های فاضلاب،

- خوردنِ گوشت و سبزیجاتِ کشت شده با فاضلاب آلوده به مدفوع،

- نوشیدن آب آلوده یا استحمام و شنا در آن.

 

با بررسیِ دقیق شرایطی که پاتوژن ها را مدت بیشتری زنده نگه می دارند و نیز راه های انتقال پاتوژن ها از افراد مبتلا به اشخاص سالم استنباط می شود که عاقلانه است از روش هایی برای دفع فضولات انسانی استفاده شود که: تیت سنتنستی نستی نتس ینت سنیت سنی تنسیت نست ینست ینست ینت سینت

1) مدفوع را در محيط پراكنده نمي كند و آن را در معرض دسترس و انتقال توسط ناقلان جانوري قرار نمي دهد،

2) منابع آب زيرزميني و سطحي را به پاتوژن ها نمي آلايد،

3) از افزودن آب زیاد و آبکی شدن محيطي كه فضولات انساني در آن قرار مي گيرد جلوگیری مي کند،

4) شرایطي مطلوب برای نابودی هر چه سریعتر پاتوژن ها با میزان رطوبت مناسب، اکسیژن بالا و حضور دیگر ارگانیسم های میکروسکوپي موجود در خاك  فراهم مي کند.  تست سنت نستی نست ینتس ینت سنیت سنیت نسیت نستی نستی نست ینست ینت سینت سینت سنی تنسیت نست ینست ینتس ی 

گفتني است كه چون اصلی ترین راه ورود پاتوژن ها به يك ميزبان از طريق دهان اوست،‌ شستن دست ها پس از استفاده از مستراح و قبل از تماس با خوراکی ها، صرفنظر از نوع مستراحي كه فرد استفاده مي كند، از مؤثرترین روش های محدود کردن گسترش پاتوژن ها از افراد مبتلا به افراد سالم در جامعه است.  تسنت نستنتس ینت سنیت نسیت نستی نستی نستی نست ینست ینتس ینتسنیت سنیت سن 

 

 << 1  2  3   بعد >>ا

 
 
 
آرم و طراحی سایت، حمیرا شریفی 2008 آ